Stroze o rose květnových rán

Stroze o rose květnových rán Vizuál: Alex Wolfová

Se slunečními paprsky prozařuje i energie do nových nahrávek, všichni chtějí hrát, všichni chtějí tančit. Živelnost skrze celé spektrum žánrů se prořezává na povrch, po dlouhé době prašné vrstvy na chuti bezstarostně si užívat – rosa se ráno ohřeje sluncem. 

ALBA:

WULFFLUW XCIV – Hyperemia (Rusko, 23 minut) | Bandcamp

Vstup do alba zní jako spojení deseti akčních filmových trailerů, načež začne vyloženě tvrdá, nekompromisní salva ledových projektilů. Deska vyplyne v digitální kmenové tance plné zvukových zlomenin a krystalizace inventáře klubové muziky.  

Giant Claw – Mirror Guide (USA, 39 minut)| Bandcamp

Fantasy cesta 3D deskovou hrou. Čaroděj se prochází a kouzelnou flétnou mění své prostředí vesmírné lodě, spící uprostřed energo lesa. Z motoru rostou svítící houby, v jeho kapuci je jen stín a tajemné zvuky. Charakter celého audio objektu spojují rezonance keramického hmoždíře, do kterého přilévá zaškrcená zaklínadla. 

Audrey Nuna – a liquid breakfast (USA, 26minut) | Spotify

Extrémně zajímavá fúze trapu a tenké popové elektroniky, veliká diverzita v každém songu, originální přístup k hookům a více než solidní počet bengrů ve skromné stopáži.

Patrick Paige II – If I Fail Are We Still Cool? (USA, 44 minut) | Bandcamp

Člen skupiny The Internet slil groove do moderního pojetí. Instrumentální přístup k rapu a seznam dynamických hostů, nezbývá než citovat: New love in the valley.

Bone Construkor – Bypassing (ČR, 30 minut) | Bandcamp

Na labelu Ty Nikdy vychází album příkrých, zastřených beatů, které se drží spíše při zemi v mlze, ale to má svůj půvab. Instrumentály jsou těžké a hutné, ale stejně tak hybné a nabuzující. Kombinace všech těchto prvků zajišťuje této značce originální release. 

Jayda G – DJ-KICKS (Kanada, 1 hodina 36 minut) | Bandcamp 

Horkovzdušný balón zahazuje všechna závaží –  lehká oddanost – mix vzlétá. Bez námahy se nesoucí objekt upevňuje teplý, přitažlivý zvuk. Plavba po paprsku slunce hrajícího hodinu a půl dlouhé good vibes. 

Flanafi with Ape School – The Knees Start To Go (USA, 35 minut) 
| Bandcamp

Kytarová alternativa podobná větru na zasluněné louce s roztékajícími se stromy vůkol. Jemně žalostné zpěvy v líbezném brnkaní, zpěvu ptáků a arpeggiatorech působí hřejivě, i přes smutný podtón. Dojde taky na změnu do více elektronického prostředí, experimentální beaty se ozvou z větví. Doporučuji Flanafiho eponymní desku z minulého roku. 

Undo K From Hot – G.A.S. Get A Star (USA, 32 minut) | Bandcamp

Jedno betonově tvrdé album se přece jen dá do globálně zlepšující se nálady propašovat. Nový projekt, v němž figuruje a mne sem přitáhl – bubeník Zach Hill, který se prodral do mozků všem noise fanouškům nejen díky skupině Death Grips, navždy jedné z nejradikálnějších skupin experimentálního elektra, nebo stravitelnějším projektem The I.L.Y.'s a dalšími. Avšak objevné je i hrábnout do sólo šuplíku, doporučil bych rozhodně desku z roku 2010 FACE TAT. 

Undo K From Hot se drží poměrně stejného přístupu a je přeplněný, všudypřítomný, plive na jednoduché elektro. Řve, mlátí a je trochu lo-fi a ta syrovost se mi líbí. 

CMTEN – MUSIC BOX (USA, 23 minut) | Spotify

Od druhého poslechu jsem se propadl do tohoto nesardonického hyper popového příběhu. Působí totiž civilněji a méně ztřeštěně, i přes aluze a očividnou inspiraci v 100Gecs, než většina současného hyper/avantgardního popu, který už často sklouzává ke generickému vzezření. Hezu.  

EP's:

Sweepsculp – Sweepsculp (Nizozemsko, 19 minut) | Bandcamp

Side projekt hudebnice upsammy – doporučuji její album Zoom – složený ohraničenou možností, a to použitím pouze kytary a bicích. Živočich, který touto prací vznikl, je pozoruhodně živelný, zábavný a příjemný na poslech i v míře jeho experimentálního outfitu. 

Aaron Cartier, BLVTH – SORRYNOTSORRY (USA, 12 minut) | Spotify 

Aaron poslední rok vypouští projekt za projektem, minulý měsíc například o poznání jemnější album chains (viz. ROSA 4) a diverzitu tak táhne skrze všechny svoje studiové počiny. Tentokrát propojením flow s Němcem BLVTH vytrhává současný trap z transu a ukazuje mu nové směry. 

COBRAH – COBRAH (Švédsko, 15 minut) | Spotify

Hard rave, tlaková láhev, Need for Speed XX… Sexu plné EP zabalené do šíleně chytlavých lyrics. Human Traffic na drogách vesmírné kvality.  

 

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.