Stroze o rose letních rán

Stroze o rose letních rán Vizuál: Alex Wolfová

Dva měsíce, už přirozeně spojeny do sebe, se zrcadlí v rozmanitosti. Hudba se v tomto období chová jako počasí. Křehkost motýlích křídel, hybridní stvoření, rozpadlé popiny, groovem prorostlé kytary a Salvation mountain elektroniky.

ALBA:

Koreless – Agor (UK, 32 minut) | Bandcamp

Stoupání zahradních fléten, harf a elfských vokálů, doplněné hmyzem blikajícím a chrastícím v elektřinou tvořených lesích a lučinách. Skvěle uměle-přírodní deska s jasným zvukem a klidem potůčku i naléhavostí blížícího se soumraku, kdy se všechen hmyz a rostliny rozsvítí s tmou syntetickým světlem.

Kai Whiston – Drayan! (UK, 25 minut) | Bandcamp

Hybridní stvoření, které Kai vyslal do světa, ožilo hned několika životy a tvářemi. Udusaná půda, ze které vyklíčila jeho klasicky experimentální podoba, servíruje více popovou polohu tříštící se elektroniky. Možná snaha přiblížit se lidem skrze naprosto jinačího živočicha, který k nám promlouvá skrze hluboké filtry efektů. A nebo je to celé naopak a šlo o pokus distancovat se ode všech a všeho blízkého.

Genesis Owusu – Missing Molars (Austrálie, 1 hodina 9 minut) | Bandcamp

Nový úkaz na australské rapové scéně vydává extenzi své nedávné desky SWNT. Sympaticky přihazuje na úplný začátek alba pět tracků, každý naprosto unikátně vyšperkovaný a posouvá za mě jednu z nejlepších desek letoška na ještě zajímavější pozici.

More Eaze – An Afternoon Whine (USA, 30 minut) | Spotify

Bublavé šramocení, křupání sněhu a lechtání autotunových hladin. Produkce More Eaze je vždycky protnuta se zvuky vnějška“ a působí tím živěji. Křehké pozdravení slunce fieldrecordingem za doprovodu klokotajících beatů.

Instupendo – Love power A-to-Z (USA, 22 minut) | Bandcamp

Slaďoušské album alternativního rozpadlého popu. Rozpačitosti plné vyprávění o všemožných situacích a polohách lásky. Odbarvené vlasy a newyorská kina. Cute svazek krásně nešťastných písní.

Abadir – Pause/Stutter/Uh/Repeat (Egypt/ Praha, 45 minut) | Bandcamp

Rozpadlý post-clubový dialog, tunelový průlet skrze pestrobarevné chmýří a všechny micro organismy, které se v jeho útrobách ukrývají. Zhudebněnou molekulární biologii završují výborné remixy například od Ice_eyes... v uších je tedy potřeba mikroskop a laboratorní kombinéza jako doplněk. Vychází na pražském Genot Centre.

LoukeMan – Sd -1 (Kanada, 27 minut) | Bandcamp

Uhranulo mě jak jednoduché a příjemné je tohle album pop housu a mikro tanečních porcí elektroniky. Křehké jako motýlí křídla a hřejivé jak slunce skrze ně prosvítající. S každým dalším poslechem ve mně tohle, lehce tajemně vypadající album, roste.

Ty Segall – Harmonizer (USA, 35 minut) | Bandcamp

U Ty Segalla mi vždy vyvstává na mysli, že i kdyby nepoužíval vůbec žádného podkladu, jeho hlas by mi absolutně vystačil, a když se přidá i svůdně jednoduchý podkres poctivě kytar a naléhavých synťáků, vytvoří lepkavý groove, ze kterého nejde utéct jako z pavoučí sítě. Tohle album, jako i několik předešlých počinů tohoto interpreta, mě mění na bezmocný hmyz, kroutící se v pasti zvuků.

Jana Rush – Painful Enlightenment (USA, 49 minut) | Bandcamp

Pozor, náročné album. Rytmicky šíleně nekompromisní, zvukově drtivé. Jazz dekonstruován a složen do podoby něčeho elektronického, perverzního a ostrého. Zdánlivě chaoticky složená skoro padesáti minutová salva, vás donutí buďto hodně rychle vypnout, nebo nakrčit rty a divně hýbat hlavou. Toto rozhodně není album, které je bezpečné pouštět nahlas ve společnosti, už jen kvůli velkému množství samplů z porna, či jinak zachycených sexuálních vzdychů a dorážení.

Nick Storring – Newfoundout (Kanada, 1 hodina 3 minuty)  | Bandcamp

Experimentální hra s kompozicí, sólo-orchestrální album, které je inspirováno a jednotlivé skladby pojmenovány podle měst duchů napříč Ontariem. Poslech to je velice nespolečenský, ale hluboký. Vyvolává představy liduprázdných míst, zarůstajících měst.

Zach Phillips – Feed a Pigeon, Breed a Rat (USA, 44 minut) | Bandcamp

Široká přehlídka jazzové fúze, experimentálního folku a experimentu v kompozici se zastoupením obrovského počtu hudebníku. Místy deska zachází možná až do nelibých míst, to je ovšem jen hra, zahrajte si ji taky.

yes/and – yes/and (USA, 31 minut) | Bandcamp

Kytarová skromnost, jemná a nenucená jako ranní rosa, obalená v ambientním ozvučení. V podstatě brnkání do ševelení zvonkoher a toho, co svět kolem zrovna nabídl. Velice krásně podvyživená deska.

EP's:

Brodinski, Sebastien Forrester – Swap 1 (Francie, 12 minut) | Bandcamp

Ve spojení s dalším Francouzem servíruje něco, co pořád schovává za rapovou muziku, i když v ní žádný rap nenajdeme. Jedná se o tanečněji posunutý trap, rychlé beaty a ostré synťáky.

Fifty Grand – Midnight in Westlake (USA, 13 minut) | Bandcamp

Ambientní experimentální elektro z LA od interpreta, který zřejmě skládá své trapové balady někde v apartmánu s výhledem na hořící kalifornské lesy a přemýšlí nad vlastní temnotou života, uzavřený ve fluidní personě.

Tkay Maidza – Last Year Was Weird, Vol.3 (USA, 22 minut) | Spotify

Jádro vystavěné na rapových bengrech a vyztužené novou vlnou R&B, experimentálním, ale i naprosto čistým popem  to je třetí díl Last Year Was Weird. Za mne první ze tří, který naplňuje očekávání  nebo alespoň zdůvodňuje obrovskou odezvu, která se interpretce dostává.

Tristan Arp – Alternate Looking Glass (Mexiko, 15 minut) | Bandcamp

Životadárné probuzení držící se v příjemném transoidním stádiu. Moc rychlý start do kavárny, moc meditativní na zavřenou místnost uprostřed party, zahrádka klubu s nástupem večera – ideální.

Cartel Madras – The Serpent & The Tiger | Bandcamp

Rapu nevyšlo málo a tohle EP taky stojí za poslech. Je to drzá hra zvuku. Femi náklad gangster rapu a trapové beaty, které automaticky zvedají ruce do vzduchu.

96 Back – Flex Time (UK, 15 minut) | Bandcamp

EP experimentální klubové rap music, na featu s dvěma hlasy, které otevírají a uzavírají tento projekt. Čtvrthodinka solidního 808 základu spojeného s kreativním bordelem okolo.

Deantoni Parks – A Self (USA, 18 minut) | Bandcamp

Dreamy šramotící elektro a sebe uklidňující mantry. Downtempové procházení se realitou virtuální i tou hmotnou.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.