Kovbojové na vlnách - Slim Cessna's Auto Club na Altenburgu 1964

Kovbojové na vlnách - Slim Cessna's Auto Club na Altenburgu 1964

Když jsem sešla od holešovického nádraží k řece, ocitla jsem se ve světě, kde struny bendža vyprávějí legendy temné tak, že se sem živá duše neodváží a déšť bubnuje na sudy, ve kterých jsou ty příběhy navždycky vepsány jazykem vše pokrývající rzi. A do toho všeho zaznívá zkázy plná harmonika Charlese Bronsona. K dokonalosti už zbývá jen to, aby se pod temnými mraky, ten den celou atmosféru završujícími, loď Altenburg 1964 vynořila i s kapelou z Vltavy jako Bludný Holanďan.

Ještě, že se Slim Cessna's Auto Club na poslední chvíli rozhodli přidat koncert v Praze, protože těžko budou hledat prostor, který jim bude sedět tak jako Altenburg. Kapela je v Čechách skoro jako doma a každý, kdo chtěl, je během posledního roku mohl zachytit dokonce dvakrát. A troufám si odhadnout, že velká část publika je už viděla. Ne snad proto, že se všichni těšíme, co si na nás Slim a Auto Club vymyslí (scénář jejich koncertů příliš nemění), ale jen málokdo dokáže odolat jejich sladce temné atmosféře. Co bylo pro mnohé překvapením, byl George Cessna, který nově doprovází kapelu na bicí. Jejich zvuk to ale nijak zvlášť neovlivnilo, jsou stále stejně sehraní (hudebně i dramaticky), energičtí a trochu děsuplní.

Večer však nepatřil jen kovbojům z Colorada, ale též ponurým akordům baskytary písničkáře Aran Epochala, vyslance českého undergroundu. Sotva skončil, když se hledištěm prohnal přízrak v rudé košili s rozhalenkou. „We’re starting in five minutes!“ Na pódiu se sešla vizuálně hodně podezřelá sestava. Jediným společným prvkem jim byl snad jen knírek. Přísahala bych, že se tam každý jeden z australských The Kill Devil Hills našel náhodou a byl z jiné doby i z jiné kapely. Jakkoliv neuvěřitelně spolu vypadali, fungovalo to. Do sálu nalákali jen o málo méně publika než očekávaní Slim Cessna's Auto Club a koncert si užili přinejmenším stejně jako my pod pódiem.

Odcházeli jsme zmoklí, ale šťastní. A tak se všichni sejdeme na Slim Cessna's Auto Club nejspíš znovu.

Slim Cessna's Auto Club + The Kill Devil Hills + Aran Epochal, Praha – Altenburg 1964, 11. 6. 18

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.