Stroze o rose prosincových rán

Stroze o rose prosincových rán Vizuál: Alex Wolfová

Toto byl pro mne prosinec, plný desek lehce skrytých ve stínu konce roku. Knot začíná hořet u noisu z tuzemska a Slovenska, pokračuje přes řadu elektronických diamantů, dohoří až k příjemné vlně zamilované desky a r&b a vyhasne u desky inspirované andskou a peruánskou kulturou. Šťastný nový rok.

ALBA:

Pain Palace – Pain Palace (SK, 37 minut) | Bandcamp

Projekt dříve známý jako Waltschmerzen se přejmenoval na Pain Palace, s nímž přináší vážné, tvrdé, zvukově bohaté album. Přehlídka brutálních ambientů, experimentálních bažin, rozpadajících se budov, dronů zaseklých ve vysokém napětí po epických bouřích synťáků, tvoří opravdu zajímavý výlet koláží lomozu. 

death's dynamic shroud.wmv – Faith in Persona (USA, 40 minut) | Soundcloud

Absolutní svázání zvukem a nadšení z energického proudu, který pro mne tento svazek představuje. Elektronická encyklopedie současného vrcholného producentství existující na kombinaci vaporwave, internet music a plunderophonics aneb zakomponování známých/již existujících skladeb do svých vlastních. Celé to zní jako naprosto úžasná videohra.  

V0NT – Rovnost (CZ, 30 minut) | Bandcamp

Neprostupná stěna elektro-noisu, vycházejícího ze dvou krabic obvodů a kabelů a jeden výčnělek tmy řvoucí na všechno kolem svou vroucí páru. Čumím, jak se podařilo tomuhle triu spoutat svou vřavu do formy alba s čistým zvukem a srozumitelnými slovy. 

Shin Sasakubo – Chichibu (Japonsko, 40 minut) | Bandcamp

Dílo inspirované andskou a peruánskou muzikou, kterou autor vstřebával kompletně se zbytkem tamější kultury při jeho několikaletém pobytu v Peru. Krásné a decentní. 

Cruza – Dog Daze (USA, 17 minut) | Spotify

Alternativní R&B band, který spolupracoval například s Mickem Jenkinsem, vnáší do prosince svůj Florida vibe. Hřejivé kytárky, pohodové beats a rozteklé vokály. Oddechovka.   

underscores – boneyard aka fearmonger (USA, 19 minut) | Bandcamp

Dříve v roce 2021 vydal underscores desku, která se dostala do mého výběru top 25 loňských nahrávek, především kvůli diverzitě každé písně. Tohle album se více usazuje do čirého experimentálního popu, ale celý zvuk je rozhodně konzistentnější. První song mi třeba hodně připomíná Foster the People, kdyby je někdo zrychlil a nadopoval a pak samozřejmě třeba Gunk, který začne jako dubstep a pokračuje jako nejrozkošnější vybrnkávačka.

Alice Phoebe Lou – Child's Play (Německo, 33 minut) | Bandcamp

Zamilovaná deska, končící rok na vysoké notě. Působí na mě jako velice městská kompilace love songů a příjemných balad. Vyvolává ve mně pocit, jako by byla napsaná pro konkrétního člověka. Alice mě po letech zase mile oslovila. 

recovery girl – Nausea Pop vol 1 (USA, 9 minut) | Bandcamp

Galen Tipton dává plně vyniknout své další identitě recovery girl v devíti minutách nepřetržitého střídání a vytrhávaní z kontextu. Nejprve jsem to skoro přeskočil, ale po čtvrtém poslechu už to jaksi začalo dávat obrovský smysl. Čistý hyperpop v jedné z jeho nejkvalitnějších podob. Je tohle nejkratší album roku? 

Arca – kicK iiiii (Venezuela, 42 minut) | Spotify

V listopadu vyšel po roční odmlce KICK ii, tím to ale neskončilo, jelikož hned na to v prosinci následovala pokračování, pokud se tomu tak vůbec dá říct – KicK iii, kick iiii a kiCK iiiii. Solidní zahlcení materiálem vrcholí pátou deskou, která se přepíná do skoro absolutního minimalismu a tím mě oproti zbytku okouzlila. Mám rád, když producenti i muzikanti vystoupí ze své normální polohy a podají na sebe jiný pohled. 

Meitei - Kofū II (Japonsko, 39 minut) | Bandcamp

Poslouchat toto album je jako pozorovat z měkkého, barvami posetého břehu potůček, nenásilným proudem roztáčející lopatky malého mlýnského kola. Přidejte dřevěné zvonkohry, pár samplů, plus lehké bicí a flétny a vyleze z toho tahle příjemnost. 

EPs:

Tierra Whack – R&B? (USA, 9 minut) | Spotify

Tierra vydala trilogii épeček jmenovitě RAP? / POP? / R&B?, ze kterých se mi nejvíce líbí poslední zmíněné a zbylé mi vlastně přijdou i poměrně slabé. Tierra Wack většinou produkuje velice barevný, rozmanitý rapový produkt. Já byl okouzlen jejím prvním větším projektem Whack World, kde se střídají cca jednominutové songy. 

Coucou Chloe – One (UK, 11 minut) | Bandcamp

Čistá elektronika, taneční i nadnesená. Tato podsaditá producentka sype vysoce kvalitní EPs, jež se zdají být jejím vyvoleným formátem. Další kvalitní zářez do inventáře kolektivu NUXXE.

3AG Pilot, Brodinski, Modulaw – Au Revoir (USA, Francie, Švýcarsko, 10 minut) | Spotify

Fresh posyp rapového štěrku zaručuje sympatickou cestu touhle nahrávkou, která propojuje Evropu s US.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.