Stroze o rose říjnových rán

Stroze o rose říjnových rán Vizuál: Alex Wolfová

Svérázy se klubou na povrch. Energetické kytary, pohádkové rapové album, vlastně celkově spousta rapu, Ross z přátel a hned několik písničkářských perliček, to celé obohaceno ještě o současné formy jazzu a kompozice se saxíkem.
PS: prodá mi někdo ten vinyl od Nichiho? Myslím to vážně.

ALBA:

Illuminati hotties – Let Me Do One More (USA, 41 minut) | Bandcamp

Přirozené nasazení radosti. Energetická smršť střídaná něžnou, extra chytlavou kompozicí. Celá věc je pro mne o sympatii a zábavě a zdá se mi potencionální pro případný mini kult, přes to, že se zvukově opírá o jakousi retrospektivní US highschool rockband hůl.  

LIL UGLY MANE – VOLCANIC BIRD ENEMY AND THE VOICED CONCERN (USA, 1 hodina) | Bandcamp

Psychedelické prolínání samplů, procházky stěnami hlavy plyšové marionety, přepínání ranních pohádek a amerických animáků z roku 89 a do toho příběhy formující rap a zpěv v originálním obale, celé skvěle uvězněné v lo-fi zvuku. Instantní divnoláska. 

Ouri – Frame of a Fauna (Kanada, 47 minut) | Bandcamp

Oscilace mezi těžkopádnou razantností těžební mašiny, která vždy jen vydechne jako unavený gigant, a jemnými plochami instrumentální krajiny, nesoucími se po hladině lesních jezírek. Duše plná elektronika.

Trace Mountains – HOUSE OF CONFUSION (USA, 38 minut) | Bandcamp

Indie folková idylka. Nálepka chill až smutek vystihuje album až za hrob. Písničkářství a vlastně country a dle mého poněkud zvláštní, že je to z New Yorku. Takové album na koukání z okna. 

Ross from Friends – Tread (UK, 52 minut) | Bandcamp

Smooooooth. Výborně neotřelý producent taneční elektroniky s nejlepším jménem ve hře se vrací a přerozděluje do našich uší klid, radost, tempo a uvolněnost chobotnice. Předešlá deska fungovala trochu víc brutálně, tvrději. Tahle ovšem skvěle zamávala posledním venkovním tepačkám letoška.  

JPEGMAFIA – LP! (USA, 54 minut) | Bandcamp

Peggy je zpět s dalším důkazem, že experimentální rap může vyrůst do popstar proporce. Uhranul a nikdy nezklamal. Zlomové album hlavně pro autorův osobní přístup. Dostat se totiž lze ke dvěma verzím, které pojmenoval ONLINE a OFFLINE. První najdete na Spotify a zbytku streamovacích služeb, ovšem obranou a nadstavenou o určité songy kvůli právům na samply. Offline pak na Bandcampu a Youtube, kterou doporučuji. Rozvazuje tímhle činem pouto s labelem, který jej stavěl do blíže nespecifikované, přidušené situace. Coveruje Britney Spears, všechno si produkuje a vymýšlí sám, rapuje do absolutně nerapových kytar, když už nic radikálnějšího nečekáš. Peggy je endemit.

Bartuś419 – Wszystko Prychodzi Do Cierpliwych (Polsko, 55 minut) | Spotify

Polská experimentální elektronika v celé své kráse, osázená sympaticky versatilním projevem. Místy možná lehce náročná na nepozorný poslech, ale ne každý poslech má být lehký či snad vyloženě příjemný.  

BADBADNOTGOOD – Talk Memory (Kanada, 42 minut) | Bandcamp

Současný jazz propletený elektronikou, vykvetlý. Deska, na kterou si je asi potřeba klidně sednout a zkusit to všechno pojmout. Místy zvukomalebné a jindy zas epicky přešláplé, že se dá sotva nadechnout.

Nichi Mlebom – Nichi Mlebom (Rakousko/ČR, 31 minut) | Bandcamp 

Upřímně, wow. Julian mě nesmírně překvapil. Ta osobnost vtisknuta do celé téhle desky je mi nyní ještě blíže srdci. Krásný doprovod k žloutnutí stromů a zkracujícím se dnům, ale taky k obyčejně krásné radosti. Skvělá práce, příteli!
PS: Prodá mi někdo tu limitku vinylu za třeba trojnásobek?

Mick Jenkins – Elephant In The Room (USA, 38 minut) | Bandcamp

Poctivost. Mocná lyrika neznamená, že tracky nemůžou být fresh, i když je Mick jeden z mála, který opravdu ve švech praskající obsah, dokáže zasazovat do tak zvučných outfitů. Skvělá hluboká flow stahuje jako Golfský proud, minimálně polovina materiálu je nejlepší jakou kdy Mick Jenkins vydal.

Patrick Shiroishi – Hidemi (USA, 25 minut) | Bandcamp

Album zachycující život autorova dědečka po opuštění japonsko-amerického koncentračního tábora. Nefiltrované, čiré dechy, vyprávějící příběhy.

EP's:   

KAVARI – Healing Spring (Skotsko, 21 minut) | Bandcamp

Tvrdá instrumentální spirála. Pneumatická kladiva do ušního betonu. Svérázné házení plechového nábytku na ulici posetou porcelánem a elektrizující plochy s jemně zakomponovaným chaosem. 

Paris Texas – Red Hand Akimbo (USA, 13 minut) | Spotify

Auto skáče. Toto EP je velmi fresh salva rapu posazeného na efektované kytary. Kombinace rocku a rapu, kterou si tohle duo samo vyprodukovalo s minimálními zásahy externích producentů jako třeba chameleona a asi nejskloňovanějšího jména v rapové produkci Kennyho Beats, je skvěle funkční.

Alice Longyu Gao – High Dragon and Universe (USA, 13 minut) | Bandcamp

Elektrický experimental roztahující se od energického experimentálního punku, tvrdé elektroniky, něčeho, co zní, jako kdyby Crystal Castles šli do noise popu, po agresivně nemravný rap. 

r mccarthy – Dick arkive: Issue 5 (Francie, 10 minut) | Bandcamp

Několikavrstvý dezert podivných písní. Nástroje přes sebe krásně nečekaně skáčou a krouží v podivných elipsách, což celé podtrhává příjemně jinošský vokál, to vše mi zaručilo vysoce poutavou desetiminutovku.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.